Built at the bottom of the garden, this design included bi-folding sliding doors and all timber construction to enable the client and neighbour-carpenter to construct quickly. The large folding doors open up in all seasons, protected by the overhanging roof and extend the office into the garden in the summer. Structural exposed shelving and a beech-faced ply interior balance rustic ‘shed-chic’ with the warmth of natural timber.

With electrics and insulation the building is able to be used year-round and enabled a separation of work and home by having a short walk commute to the bottom of the garden. Deep structural shelving forms the rear wall giving a large storage wall for equipment and magazines. Frosted high-level glazing to the rear bring in a bit of extra light without overlooking the neighbours. The coloured magazines and storage combined with the naturally finished beech faced ply gives a warmth to the inside without being monotone. This raw interior finish mellows with the grey pigment stain on the floors and exterior.

Consultation and several sketch options enabled the owners to decide on the best location for a home office. Options included a loft conversion, house extension and the chosen garden office. A basic lightweight service with sketch option drawings and some key detailed sketch construction drawings were produced. These were subsequently altered during construction to adapt to the builder’s preferred working methods and skills. The building was completed quickly enabling the home office to be moved out of the spare room before the family’s first baby was born.