The existing doctors surgery has been in use for a number of years. Ongoing issues raised by the patient participation group identified that the current reception hatch does not give sufficient privacy from the waiting room and there was no first floor access for disabled patients.

Proposals were drawn up to discuss with the practice partners a few options that attempt to resolve this and some other areas that caused difficulty in running an efficient practice. Positioning of the lift and identifying an appropriate solution for the reception counter were the main objectives. The lift needed to serve both ground floor and first floor circulation spaces and be in a prominent position.

For the reception counter a careful balance was struck between patient privacy (by being further away from queueing patients and the waiting room) and staff visual monitoring over the waiting room. Tom’s experience in healthcare allowed additional general advice on healthcare guidelines during purchase of some sanitaryware for the nursing suite and some of the consulting rooms.