Building Type: Extension and alteration to a Listed Edwardian dwelling

Location: Exeter, Devon

Service: Planning design

Approx Budget Range: £150-200,000

 

This project was developed to improve existing kitchen facilities. The building had a 1950’s extension to the rear that bridged over to the raised ground floor.  The proposal included removing the poorly performing addition and replacing with a more suitable and modern extension. Housing the kitchen within the main building’s plan makes use of high ceilings and cornices etc, while the new floor space provides a well lit extension to the dining space and wc/lobby facilities. Overall the replacement rear extension offers better laid out spaces, increased daylight and thermal performances and projects rearwards less than the existing extension.

It was carefully developed to harmonise with the host building, yet remain overtly ‘new’. The juxtaposition of new and old, is a well established conservation principle, and the historic layout, form and scale all remain legible. Designed to harmonise with other Georgian veranda’s and forms within Exeter, the rear extension clearly asserts itself as a modern addition. Use of a contrasting material palette further separates the two distinct eras of construction. Timber cladding, exposed steelwork and a crisp zinc roof are a comfortable aesthetic. Use of simple black metalwork references the wrought iron railings of the original, without resorting to pastiche. Modern interpretations of the ubiquitous 1950’s Crittal window make use of narrow glazing bars to sit comfortably alongside the Georgian & Victorian joinery. The High quality components and materials offer a refined aesthetic worthy of the grand host building.

Built on steel stilts the building bridges over the basement flat, and balances the need for additional floor space and daylight to the basement level. New steps and a small balcony extend the kitchen out and bring the garden into the home – Something missing from the current layout as the ‘ground floor’ is above the garden level.

Internal modifications tweak the existing functions and a new door position help with flow and movement within the main living spaces.

 

You may also like:

New Kitchen-Dining space in a Listed Building

Modern kitchen side return extension

Farmhouse extension with a view